Bal Niçin Tutar? | Bal Nasıl Kullanılır? | Trabzon’dan Bal

“Bal niçin tutar?” ve “bal nasıl kullanılır?” sorularını anlayabilmek ve anlatabilmek için öncelikle balın içeriğinden bahsetmemiz gerekir. Örnek olarak kestane balını ele alalım.

Satışlarımız Trendyol üzerindendir.

Kestane balının içerisinde aminoasitler, uçucu yağlar ve çeşitli vitaminler mevcuttur. Yani bu bal çeşidinde kestaneye eşlik eden etmenler vardır. Nitekim kestane öncesinde orman gülünün açması bir etkendir. İki çeşit olan orman gülünün sarı olanı halk dilinde zifin diye geçer, bu çiçek zehirlidir ve tansiyonu sıfırlar. Orman gülünün mor olanına da komar denir. Çok miktarta alınmadığı sürece zehirlemez. Bir diğeri ise yavşan otudur. Kestane ile birlikte açar. Yavşan otunun uyuşturucu, ağrı kesici özelliği vardır. Doğal bir antibiyotiktir. Yine kestane balından hemen sonra karamürver denen bitki çiçek açar. Meyveleri antiviral olduğu söylenen karamürver otu da zehirleyicidir. Yemişleri kurutulup tüketiliyor olsa da uzmanların verdiği ölçülere dikkat edilmelidir. İşte bunun gibi bir sürü bitki kestanenin yetiştiği rakımla ilgili olarak kestane balının oluşumuna eşlik etmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz bitkiler kestane balının içinde zehirleyici etki göstermezler. Ancak balın çok tüketilmesi durumunda bahsettiğimiz etken maddeler sebebiyle tutma dediğimiz durum gerçekleşebilir. Bal tutması veya zehirlenmesi olaylarının büyük çoğunluğu şifa bulma amacıyla acı bal veya deli bal diye geçen balları tüketen ve ölçüyü kaçıran kişilerde gerçekleşir. Bu ballar yukarıda bahsettiğimiz zifin çiçeğinden nasibini fazlasıyla almış ballardır. İşte bu kadar çok faktörün bir araya gelmesiyle tutma olayı gerçekleşir.

Bal Nasıl Kullanılır?

Bal niçin tutar sorusunu yanıtladıktan sonra bir diğer sorumuza geçelim. Kestane balında ve deli ballarda ölçü kaçırılmamalıdır. Nitekim kestane balı bir oturuşta tek kaşık yemek kaydıyla günde en fazla 2-3 kez tüketilir. Kestane balı yüzde 60 ve üzerinde kestane içeriyorsa rengi koyu kahverengi olur. Daha fazla ise siyahlaşır. Ne var ki arıcılığa ihanet edenler tarafından kestane balı kristalleşmesin diye kaynatılarak siyah ve parlak bir renk aldırılır. Bu parlayan ve bitki doğallığına aykırı siyah ballara dikkat edilmelidir. Yoğun siyah renk ve parlaklık kaynamadan dolayı oluşur. Çünkü kaynama sonucunda balın içindeki enzim ve vitaminler yok olur. Tüketici bilmediği için donmayan ve siyah renkli balları alır ancak yararını göremez.

Özet
Bal Niçin Tutar? | Bal Nasıl Kullanılır?
Yazının Adı
Bal Niçin Tutar? | Bal Nasıl Kullanılır?
Açıklama
"Bal niçin tutar?" ve "bal nasıl kullanılır?" sorularının cevabı balın içeriğinde gizlidir. Bal etken maddeler bilinerek kullanılır.
Yazar
Yayımcı
Trabzon'dan Bal
Logo

“Bal Niçin Tutar? | Bal Nasıl Kullanılır? | Trabzon’dan Bal” üzerine 3 yorum

Yorum yapın