Bal, tüm akışkan kıvamlı ürünler gibi donar. “Bal donar mı? ” sorunu detaylandırmadan önce balı tanımak gerekir. Nitekim bal doğal şekerdir. Glikoz ve früktozdan oluşur. Yani bal, viskozitesi yüksek bir besindir. Balın donması mayalanma olayına benzer. Baldaki donma hadisesi, doğal şekerlerin birleşip katı hale gelmesidir.
Balın donması, doğal ve olması gereken bir durumdur. Ayrıca baldaki donma sanıldığının aksine balın kalitesiz oluşunu değil, doğal ve işlem görmemiş olduğunu gösteren belirtilerden biridir. Aksine donmayan bal sakıncalıdır. Eğer bir bal yıl boyunca hiçbir görüntü değişikliğine uğramıyor, nereye koyarsanız koyun donmuyorsa bu onun ısıl işlem görmüş olduğunu gösterir. Nitekim donma olayı herhangi bir işlem görmemiş olan balda gerçekleşmesi gereken, saklanma koşullarına bağlı olarak er ya da geç meydana gelecek bir durumdur.
Birçok kişi balın bozulmayan bir besin oluşunu, kıvamının değişip değişmemesi ile karıştırır. Nitekim bir balın görüntüsünde ısı, nem gibi faktörler nedeniyle değişiklikler meydana gelir. Hatta balın içerisindeki bitki özlerinin yoğunlukları az olduğu için üst kısma, doğal şekerlerin ise alt kısma doğru yoğunlaşması normaldir. Donma, arıcılık literatüründeki viskoz ile de karıştırılır. Viskoz ile ilgili yazımızdan detayları öğrenebilirsiniz.
Sahte Bal Donar mı?
Günümüzde arı yemlemede üç ayrı şeker kullanılmaktadır. Bunlar pancar şekeri, şeker kamışından yapılan toz şeker ve mısırdan elde edilen ithal glikoz ağda şekeridir. İthal glikoz ağda şekerini baklavacılar da kullanmaktadır ve bu teneke kutulu glikoz asla donmaz niteliktedir. Sahte ballar genellikle bu şekerden üretilir. Bu konudan “Kestane Balı Kristalleşir Mi?” ve “Balda Yapılan Hileler” başlıklarında detaylı şekilde bahsedeceğiz.
Ballarınızı güvendiğiniz satıcılardan veya üreticilerden temin edin. Merdiven altı, ucuz ve çok reklamlı ballara aldanıp sağlık bulma niyetiyle yaptığınız alışverişte sağlığımızdan olmayın. Bazı sahte balların değersiz oluşunun ötesinde, tükettiğiniz taktirde sağlık sorunlarına neden olabileceğini unutmayın. Balın donuyor oluşu tek başına balın doğal ve katıksız olduğuna bir tahlil oluşturmaz. Ancak bu bağlamdaki önemli belirtilerden biridir. Bu konuda Alman toplumunun tutumu doğru bir örnek teşkil eder. Almanlar balı donmadan almazlar, donmasını ve ne olduğunu görmeyi isterler. Donma olayı balın mührüdür. Donan bal değil donmayan bal sakıncalıdır.
KAYNAKÇA
Afshari, M. J., Sheikh, N., & Afarideh, H. (2015). PVA/CM-chitosan/honey hydrogels (…). Radiation Physics and Chemistry, 113, 28-35.
“Bal Donar mı? | Balın Viskozitesi” üzerine 4 yorum