Doğa ile iç içe olmayı seven kişilerin bazen hobi bazense ek kazanç amacıyla arıcılığa yöneldiğini görürüz. Nitekim bu durumda tecrübesizlik her şeyi berbat edebilir. Bu yüzden “Arıcılık nasıl yapılır?” sorusu kritik bir öneme sahiptir.

Doğru yapıldığında kazançlı bir iş olan arıcılık zor bir uğraştır. Bu yazıda da otuz beş yıllık bir arıcı olarak arıcılık yapmak isteyenlere çeşitli tavsiyelerde bulunacağım. Öyleyse arıcılık zor mu yoksa kolay mı buna siz karar verin… Arıcılık yapmaya karar verenlere tavsiyem 10 ayrı başlık altında olacak. Bu tavsiyelere uyarsanız, bir yıl gibi bir sürede arıcılığı büyük ölçüde kavramanız mümkün.
Gerekli süre: 3 saat.
Arıcılık nasıl yapılır?
- Önce sağlığınızı önemseyin. Alerjiniz olup olmadığına bakın.
Kişinin sağlık açısından alerjik bir dokuya sahip olup olmadığını bilmesi gerekir. Bazı kişiler en küçük arı ısırığında bile alerjik sonuçlarla karşılaşır. Bunun için sağlık durumunuzun arıcılığa uygun olması şarttır.
- Arıcılığa dair genel kültürünüzü geliştirin.
Arıcılık hakkında genel kültür edinmek ileride bu işi sıkılmadan zevkle yapmanızı sağlar. Bu yüzden her arıcının arıcılığa dair genel bir bakışa ihtiyacı vardır. Arıcılık gizemli ve eğlenceli bir iştir. Arıların kendi aralarında kurduğu eşsiz hiyerarşi tıpkı bir labirent filmini andırır. Bu yüzden arıları ve hayatlarını tanıdıkça onları daha çok seveceksiniz.
- Arıcılık yapmaktaki amacınızı belirleyin.
Arıcılığı hobi maksatlı mı para kazanma amaçlı mı yapacağınıza karar verin. Eğer para kazanacaksanız gerekli araç gereci bir an önce edinin. Arıcılıktan ciddi anlamda para kazanmak istiyorsanız, arınıza iyi bakmalısınız. Arı için gerekli bakımları yapmadıkça ürün elde edemezsiniz.
- Temel araç gereçleri edinin.
Arıcılık yapmayı düşünen amatör kişilerin evvela maske, eldiven, tulum, görme sorunu varsa gözlük, arıcı körüğü, el demiri, bir miktar çerçeve ve muma ihtiyacı olacaktır. Bu ürünleri internetten veya arıcı marketlerinden kolaylıkla edinebilirsiniz. Siz arıcılıkta ilerledikçe zaten gerekli gördüğünüz diğer ekipmanları da edinmek isteyeceksiniz.
- Hangi arıcılık türünü tercih edeceğinizi belirleyin.
Arıcılık yapmak isteyenlerin yaşadıkları yerin arı florasının olup olmadığını tespit etmesi gerekir. Çünkü farklı arı çeşitleri vardır. Nitekim her arı türü her floraya uyum gösteremez. Tabii ki gezgin arıcılık seçeneğini de düşünmeniz mümkün.
- Hemen işin erbabı olabileceğiniz yanılgısına düşmeyin. Önce öğrenin!
Arı ailesini tanımak amacıyla en az bir, en çok üç arı kovanı alarak öğrenmeyi denemelidir. Daha sonra arıcılık kursuna gitmek ve öğrendiklerini fiili olarak kovanlarda uygulayarak denemek güzel bir öğrenme yöntemi olabilir. Örneğin arının cinsi, beslenmesi, kovan düzeni, bakım ve üreme konularını deneyerek ve kursta canlı olarak uygulayarak öğrenmek hem teoride hem pratikte iyi bir öğrenim sağlayacaktır.
- Arı hastalıklarını bir an önce tanımaya başlayın. Yoksa arıcılık maceranız çok erken safhada biter.
Yeni bir arıcı, arı hastalıklarına karşı tecrübeli arıcıların gözlemlerine dayanarak bit, varoa ve diğer hastalıkların nasıl geliştiğine, peteklerin ideal olup olmadığına, ana arının kaliteli olup olmadığına dikkat etmelidir. İlaçlama konularında da bilgi almalıdır.
- Arınızı nerede barındıracağınıza karar verin.
Arı koyulabilecek bir mezranın olması gerekir. Gezgin arıcılık yapacaksanız yine de arınız için bir kışlak bulmalısınız. Bal üretimi için en temel öge floradır. Bu yüzden ne kadar zengin ve doğal bir floraya sahip olursanız, o kadar da iyi bir ürün elde edersiniz.
- İyi bir arıcı iyi bir gözlemcidir.
Her arıcı arıcı başarılı olmak için arılığın bulunduğu yerin florasının devam edip etmediğini, arılardaki çoğalmanın normal olup olmadığını, etrafta suyun olup olmadığı nektar aramak için arının çok uzaklara gidip gitmediğini gözlemlemelidir. Bu konuda da tecrübeli arıcılardan yardım alabilir.
- Sormaktan korkmayın!
Arıcılık tecrübe işidir. Takıldığınız yerde tecrübeli arıcılara danışın. Bu yazının altındaki yorum bölmesinden de sorularınızı yöneltebilirsiniz.


“Arıcılık Nasıl Yapılır? | Arıcılık Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler” üzerine 2 yorum