Arılara zarar veren tarım ilaçları, insektisitler ve hayvanlar

Arıcılığa başlarken arılara zarar veren tarım ilaçları, insektisitler, hayvanlar ve haşereleri iyi bilmek gerekir. Özellikle tarım ilaçları ve katil Japon arısı (vespa mandarinia) gibi faktörler ciddi arı ölümlerine neden olmaktadır. Aşağıda tüm bu faktörler hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız.

Satışlarımız Trendyol üzerindendir.

Arıya zarar veren ve arıcılığın geleceğini tehlikeye sokan birçok etmen vardır. Bunların en
başında balda yapılan hileler gelir. Öyle ki maddi değeri olmayan ballar piyasaya sürülünce
ucuza alınıp tüketilmektedir. Kaliteli ballar fiyatları nedeniyle tercih edilmemektedir. Ucuz ve hileli ballar bir
süredir devlet tarafından takip edilse bile iyi bir bal örneğiyle alınan tahlille kötü ballar da
satılmaktadır. Bu yüzden organik bal üreten veya hile yapmayan arıcılar zarar gördüğü için zamanla
arıcılıkları soğumaktadır.

Plansızlık arıcılığın en büyük sorunu

Arıcılığa zarar veren bir diğer etki bitki ilaçlamalarından gelmektedir. Buna il veya ilçe tarım zirai ilaçlama tarihlerine uymadan yapılan ilaçlamalar sebep olur. Toplumda kurutma ilacı denen ilaçla tarım zeminlerini havalandırmak otu yok etmek için kullanılan ilaçlar arıların ölümüne sebep olmaktadır.

Bu ilaçlamalar sebebiyle bal alırken de dikkatli olmak gerekir. Arıları zaman içinde öldüren bu ilaçların insan sağlığını da tehlikeye attığı açıktır. Bu sebeple yoğun zirai faaliyet yapılan bölgelerde üretilen ballardan uzak durmak önemlidir. Ya da zirai ilaçlama dönemlerini dikkate alarak arıcılık faaliyetini sürdüren arıcıların balları tercih edilmelidir.

Amerikan yavru çürüğü ve varroa

Arıların bakımının iyi olması muhtemel sorunların da önüne geçer. Temizlik Amerikan yavru çürüğü gibi bakteri kökenli ve arılara zarar veren mikroorganizmalarla mücadelede olmazsa olmazdır. Steril olmayan kovanlar hem kendilerine hem de diğer arıcıların kovanlarına zarar verir.

Bacillus larvae adlı bakterinin neden olduğu Amerikan yavru çürüğünün temel nedeni kovanların yeterince özenli ve düzenli tutulmamasıdır. Fakat sadece kendi arılarınıza steril bir ortam sunmanız yeterli değildir. Komşu arıcıların da bu konu da özenli olması şarttır. Çünkü Amerikan yavru çürüğü bulaşıcıdır.

Arıcıların bir diğer sorunu, varroadır. Arıların periyodik olarak bu tür asalaklara karşı ilaçlanması gerekir. Bu arılar için bir nevi aşı gibidir. Varroa hastalığından korunmak için mutlak surette kullanılan ilacın doğru seçilmesi, son kullanma tarihinin geçmemiş olması gerekir. Ayrıca bu hastalığa kovanda arılar için fazla bal bırakmak da neden olur. Çünkü arı bu balın ve kovanın sterilizasyonunu yapmakta zorlanır.

Arı eğer varroa gibi asalaklardan arındırılmazsa bu zamanla Amerikan yavru çürüğü gibi hastalıklara dönüşür. Çünkü bakteriler yeterince steril olmayan hastalıklı konaklarda kolayca yerleşebilir. Bu sebeple özellikle arı yumurtalarını sık sık büyüteçle incelemek ve varsa sorunları erken teşhis etmek önemlidir.

Önü alınamayan bir varroa veya Amerikan yavru çürüğü ile karşılaşan arıcıların yapacağı en önemli şey arı değeri kalmayan kovanları imha etmektir.

Varroa nasıl tedavi edilir?

Arılara zarar veren varroanın tedavisi mümkündür. Varroa sorunu yaşanan kovanda yeterli sayıda arı bulunup kovanın yaşatılma ümidi varsa kapalı gözlere nüfuz eden varroayı çıkarmak amacıyla pudra şekeri ile kapalı gözlerin üzeri komple örtülür. Hava alamayan varroalar dışarı çıkmak için petek gözlerini deler. Böylelikle yüzeydeki varroalar yeterli ilaçla ilaçlanıp öldürülürler.

Varroa şayet peteklerin çoğunluğuna hakim olmuş, arı da zayıf düşmüşse o zaman arılar steril bir beze
silkenir başka bir kovana aktarılır. Kabarmış veya kabarmamış mum verilir. Hastalıklı kovandaki arılar detaylı şekilde ilaçlanır. Çünkü o arıların üzerinde de mutlaka varroa vardır.

Temiz bir arılık ve koloniye genellikle varroa bir yerden gelen ufak tefek bir oğulla bulaşır. Böyle oğullarda varroa olup olmadığı araştırılmalıdır. Sözünü ettiğimiz hastalığın yok edilmesinde antibiyotikler çok etkili değildir.

Varroa sebebiyle imha ettiğimiz kovanda kalan parazitli çerçevelerin balı kaynatılıp sonradan arıya verilebilir.

Varroa ve Amerikan yavru çürüğünün farkı

Petek gözlerinde akışkan irin haline gelmiş petekler ve gözenekler varsa bunlar adi yavru çürüklüğünden çıkmış Amerikan yavru çürüklüğüne dönüşmüştür. Böyle bir durumda kovan, arı ve bal imha
edilir.

Yukarıda saydığım hastalıklara yakalanan arılar aşırı bal tüketerek enerji almaya uğraşır. Fakat bu mücadele nafile bir çabadır. Arıların güçlenmesini sağlamak için en iyi ilaç temizliktir.

Katil Japon arıları

Ülkemizin balta girmemiş ormanlarına dadanan ağaç güveleri ve kurtları ile mücadele etmek için çare
arayan devlet yetkilileri Japonlardan bu arıyı öğrenmiştir. Bu sebeple devlet Türkiye’ye bu arı ithal edip ormanlara salmıştır. Kanımca bu doğru bir müdahale değildir.

İşte bu canavar, arıları kovanın önünden toplayıp canlı canlı yavrularına götürmektedir. Nitekim bu arılar kovana girip kokusunu şayet bırakabilirse bu durumda diğerleri de gelip kovanı söndürüyor ve arıları paramparça ediyorlar. Usta bir arıcı olmama rağmen zamanında 59 arımdan 21 tanesini Japon arılarından zor kurtardım. Meğer ülkemize canavar getirmişiz de haberimiz yokmuş. Şu haberi izlemenizi tavsiye ederim.

Aslında bu canlının ormanlara da pek bir faydası yoktur. Bir örnekle açıklamak gerekirse: Ülkemiz ve Karadeniz’in çam ormanları genellikle 500 ile 1500 rakımları aralığında yoğunlaşmaktadır. Oysa Japon arısı en çok denize yükseliği 300-400 metre olan alanlara kadar yükselmektedir. Dolayısıyla çam ormanlarına hiçbir faydası yoktur. Pratik izlenimimde fındık kurdunu avladığını hiç görmedim. Genellikle sinek, arı ve bazı uçan böcekleri avladıklarına şahidim.

Bu arıları uzun zaman takip ettim. Kızılağaç fidanlarının 3-5 yıllıklarının tepesine yakın boyun kısmından liflerini koparıp alıyorlar ve yuva yapmakta kullanıyorlar. Ihlamur ve yumuşak kabuklu bitkileri soyuyorlar. Sadece bir dere kenarında 50 tane kızılağacı boğduklarını gördüm.

Japon arıları bir yılda 4-5’e ayrılıp 5 aile kurabiliyor, sayıları en çok 100 olsa da bal arıları için çok etkili bir düşman. Arılığımın bölgesinde en az 4-5 yuvalarını yıkmak zorunda kaldım. Devletimizin Japon arılarına acilen tedbir alması şarttır.

Özet
Arılara zarar veren tarım ilaçları, insektisitler ve hayvanlar
Yazının Adı
Arılara zarar veren tarım ilaçları, insektisitler ve hayvanlar
Açıklama
Arıcılığa başlarken arılara zarar veren tarım ilaçları, insektisitler, hayvanlar ve haşereleri iyi bilmek gerekir. Özellikle tarım ilaçları ve katil Japon arısı (vespa mandarinia) gibi faktörler ciddi arı ölümlerine neden olmaktadır.
Yazar
Yayımcı
Trabzon'dan Bal
Logo

“Arılara zarar veren tarım ilaçları, insektisitler ve hayvanlar” üzerine 2 yorum

Yorum yapın